Saturday, January 8, 2011

Islamic Montessori

Hari ini ada briefing untuk parents by the teacher of Brainy Bunch Islamic Montessori (sekolah si tecik Lissa). Hmm impress aku ngan cikgu cikgi nya yang memang rata2 the English Accent nya memang kelas gitew.

 Puan Ladyana Zoraya - one of the leading teacher kat Headquarters.

 Encik Fadhil - the owner and founder of Brainy Bunch Islamic Montessori.

Apakah Brainy Bunch dan Islamic Montessori? Kat Brainy Bunch ni, teknik pembelajaran di adopt fully from Montessori method yang dah memang terkenal bertahun-tahun sebagai salah satu teknik pembelajaran untuk kanak-kanak pada tahun-tahun awal (early age learning). Cuma kat sini, di terapkan elemen Islamic which the childrens will be thought on reciting short surah, daily doa, prayers, whudu' and zikir. Which I find interesting and good sebab dengan jadual harian yang sibuk sometimes we as parents memang tak menang tangan nak buat semua tu dengan anak2 yang sedang membesar ni.

Kat sini semua budak2 tecik ni kena pakai kasut, no slippers allowed. Reasonnya untuk ajar anak2 ni cara buka kasut, buka stokin dan letak kasut tu kat rak kasut. At the same time, mengajar anak2 ni kasut mana sebelah kanan dan yang sebelah kiri. The medium of teaching semuanya in ENGLISH. So kalau bebudak tu taak faham, dia akan diajar sampai faham in english. They will not teach the childrens in Bahasa until they can really understand in ENGLISH.

Among the subject yang diajar kat bebudak tu:-

1. EPL (Bukan English Premiere League ya..) - Exercise Practical Life. Meaning bebudak tu akan di ajar apa yang orang dewasa buat setiap hari macam cuci pinggan dan kemas meja lepas makan, macamana nak tuang air dan lain2 but in a way that suit their age and capability.

2. Sensorial - To use their senses dan goes hand in hand dengan EPL tadi. Diorang juga diajar to be independence and orderliness (means kalau ambil barang kat tempat A, mesti letak balik tempat asal).

3. Mathematic - They will learn numbers by touching and visualize. 

4. Language - English medium dan di ajar secara phonetic.

5. Cultural / General Knowledge - They will learn history, geography, biology, science. Dun worry, it will all be thought is a fun manner. Macam main2 je but semuanya LOGIC.

6. Islamic - Like what I mention earlier.

7. Physical - Semua bebudak akan go through short exercise every morning to let the oxygen go inside the brain.

8. Arts & Craft

9. Music and movement

10. Story Telling dan Conversation.

Another cool thing here is there will be no homework like Smart Reader or any other pre-school did. Semua dalam kelas je, kalau ada homework pun just for the sake of bonding the child with the parents. All the child kat sini di campur tak kira  umur tetapi ikut dia punya learning progress. Tak macam Smart Reader (I compare this coz Dalea go to Smart Reader before), bebudak dibahagikan ikut umur dan syllabous. Kat sini, the syllabous will be the same tapi ikut progress budak2.

At the moment, Brainy Bunch ni ada cawangan di Shah Alam, Puchong, Semenyih dan Kota Damansara plus Kajang sahaja. In the near future, diorang akan tambah cawangan dan kepada sesiapa yang berminat nak buka cawangan franchise boleh contact the school.

Untuk permulaan ni aku puas hati lah ngan pre-school ni. Btw, this montessori method ni memang sesuai untuk budak2 yang seawal umur 3 tahun sebab dia akan shape the child's mind ahead.


0 tengah makan stoberri:

Post a Comment