Friday, May 31, 2013

Medela Kena Masuk Wad

Urghhh..my nightmare has begun. Time2 ni lah ko nak sakit tenat kan Medela. Baru semalam aku mengangkut aku punya adapter ke hulu ke hilir. Pepagi bawak gi opis. Malam bawak lak gi rumah mak mertua sebab dengan tak semena-mena satu area Prima Saujana tu blackout sampai pukul 11 malam. Dah lah Medela aku tu tinggal nyawa2 ikan.

Masa kat rumah MIL semalam dia masih lah bernyawa macam masa bawak gi opis sebelumnya. Tapi pagi tadi dia terus sunyi tanpa sepatah kata. Baru lah aku duk berkira2 nak menambah stok cik Hana yang sendu itew. Tapi aku bawak jugak gi opis. Sampai kat opis dia still tak nak hidup. Aku keluarkan bateri dia, biar kat luar sekejap, pastu masukkan balik, still dia duk diam lagu tu. Aku check lah kat internet pasal penyakit si Medela ni and tempat nak servis. Dalam banyak2 review yang aku baca, ada satu yang terangkan kalau aku beli dari independent supplier, biasanya service centre kat Malaysia anggap aku macam pengguna international so dengan automatik, warranty memang tak terpakai, of courselah dah ko beli direct dari US, maka warranty hanya terpakai di US saja lah. Kalau nak hantar jugak kat service centre, diorang akan kenakan caj yang agak mahal.

Demi menyedapkan hati aku call service centre kat Bangsar and lady yang jawab phone tu pun bagitau benda yang sama which is "Kalau akak nak kitorang tengok, kena charge RM150. Lepas tu kalau technician bukak hardware tu charge RM300 dan semua tu burn samada akak nak proceed untuk tukar spare part atau tidak. Untuk bateri RM500 and kalau motor yang rosak at least RM800.00. Tapi apa2 pun, saya nasihatkan akak pergi balik kat supplier akak tu, tapi kalau akak nak hantar jugak kat sini, RM450 tu kira confirm kena bayar dulu". Ha hahambik ko, dah macam masuk kat Prince Court  pulak rasanya. Aku pun menggelupur ler cari balik no phone and blog supplier tu iaitu susuibu.blogspot.com. Huh, nasib baiklah diorang kata boleh check kalau ada kerosakan cuma aku kena lah mengepos motor Medela aku tu ke Perlis sana nun sebab ownernya duk kat sana. Still ada charge yang dikenakan tapi cuma RM50 and spare part nanti kira lain, kena tengok dulu apa yang rosak.

Alhamdulillah, lega sikit rasanya. Tu lah pengajarannya, kalau beli benda mahal, maintenance pun dah tentu lah mahal and at the same time, kalau nak mudah, beli lah dari appointed distributor supaya kalau jadi apa2, boleh terus pergi je kat mana2 service centre. Ni pun, untung lah owner tu ada sediakan service tu, kalau dia pun jenis yang jual je tapi takde after sale punya service, mau melayang lagi ribu riban kan. Apapun, aku akan hantar Medela tu masuk wad minggu depan lah lepas baik dari holiday. Bagi hati tenang2 sikit..heee....
 



Thursday, May 30, 2013

Habislah Bekalan Macam Ni

Seingat aku, masuk bulan ni baru 6 bulan aku paakai Medela Freestyle ni, takkan dah pancit kut. Bukannya heavy duty sangat aku mengepam. Semalam masa kat office tetiba tak boleh nak pam sebab bateri dah out padahal semalaman aku charge. So bergegaslah aku balik rumah and charge. Tapi bila tengok kat skrin, bateri still tinggal satu bar. Jenuhlah cam ni, takkan nak pam dengan bateri tengah charge. Dah lah aku punya ni US version so kena pakai adapter aku yang berat berkilo-kilo tu. 

Malam tadi aku charge lagi bateri but still bila nak pam, skrin tu tunjuk gambar bateri dah nak habis. Nak tak nak terpaksalah aku mengangkut adapter aku yang berat nak mampus ni ke office. Senget2 bahu ah kak mengendung bag susu dengan handbag.


Sila abaikan rupa adapter yang berkeladak itu ye. Berat gilos benda alah ni. Dah macam bawa bola bowling je dalam beg, mana tak senget bahu aku. Buat masa ni, aku kena pam dengan motor ni bercharge kat sini. Eh, motor ke namanya..ke bateri. Tapi tadi aku bukak bateri tu macam basah sikit, tak tau lah pulak kut mana yang masuk airnya. Aku lap2 bateri tu but still skrin tu rupa macam kat bawah ni.


Eee....apalah penyakit misteri ko ni. Nak hantar servis jauh ke Bangsar sana tu. Tapi kalau tak hantar servis atau tukar apa yang patut, takkan aku nak berangkut adapter aku yang berat ni. Mau lah ah kak jalan menyenget je lepas ni. Tak lama lagi dah lah nak gi out station. Adapter je berat dah berkilo2, belum campur barang2 lain lagi, lepas ke ni, aduss......Stress..stress jadinya. Hai lah Marissa, poning lah umi kau ni pikir masalah ni lagi pening dari pikir masalah negara nak oi.

Apa2 pun, aku kena lakukan sesuatu sebelum pergi out station minggu2 depan ni.