Sunday, March 27, 2011

Sesi Melukis

Ini adalah aktiviti bebudak untuk hujung minggu ni. Ayahnya belikan water colour bagi bebudak tu belajar mewarna ikut kreativiti memasing.

Tapi syarat nya kena colour kat luar rumah, kalau tidak mau dinding rumah ganti kertas lukisan. Aku sendiri pun dah lama tak main water colour ni. Last guna masa Tingkatan 3 je sebab lepas tu dah aliran lain tak belajar seni. Lagipun, tangan  memang jenis tak berseni bab melukis ni melainkan buat lukisan abstrak boleh lah kut sebab belum tentu orang paham apa aku lukis so kalau tak cantik pun boleh lah belasah kan kata orang tak paham hasil seni aku..hihi..



Ok, memula buat garis-garis dulu..test power lah konon.


Hasilnya..tada...ini adalah lukisan cik Lissa

Yang ini pulak lukisan si Dalea.
Ok lah tu, memang sungguh abstrak sekali. Tajuk lukisan 1Malaysia..hmm..boleh?

Monday, March 21, 2011

Cuak Aku Nak Kena Gunting

Budak dua beradik ni memang berbeza dari segi fizikal mahupun mental. Si kakak berambut lurus, si adik pulak rambut kerinting. Si kakak ni lembut sikit hatinya, yang adik pulak kasar dan keras hati. tapi dua-dua ni memang species pemalu cuma adiknya lebih extreme dari kakak.

Trip ke salun ni bukanlah perkara yang mudah buat si adik. Kalau tanya si kakak memang tergediks-gediks lah nak membega rambut..mentang2 rambut cantik..so memang perasan lebih lah kan. Yang si adik ni memang seksa sikit. Pernah dulu dah siap duduk kan atas kerusi, dia punya melalak haiyo..malu omak bapak kau tau. Tapi kali ni dia yang offer diri nak gunting rambut...so bapaknya pun usaha jugalah cari salun yang bukak hari ahad semalam. Hish, rupanya banyak kedai yang tutup dari bukak. Last2 jumpa salun amoi ni, nasib baik orang pun tak ramai, dapat lah gunting sekali berdua.

Anyway, since rambut si kakak lurus, amoi tu buat potongan bob. Si adik pulak sebab nak bagi rambut ikal mayang tu panjang mengurai..baru lah nampak macam barbie doll sikit, maka gunting depan je. Itupun muka dah cuak habis...


 Si Kakak Dalea memang cukup suka bila cakap nak gunting rambut. Asyik tersengih je bila amoi tu belek2 rambut dia.

he.he.. si kecik Lissa yang cuak tunggu turn gunting rambut.

Thursday, March 17, 2011

Mari Merias Kuku

Lama sungguh rasanya tak memanjakan diri sendiri. Last aku buat kerja-kerja tu masa gi Bali last year je. Balik Mesia jangan kan ke spa, nak merias kuku malu eh...kuku pun tak sompek. Tapi bila tengok offer kat Milkadeal ni mula tergediks-gediks rasa macam malam ni gak nak gi kat Harmony ni. 72% off ye, memang berbaloi.


Apa-apa pun, kalau korang pun macam aku, jom tengok kat MILKADEAL ni. Citer banyak malas lah, banyak lagi kerja aku nak kena buat nih...

Wednesday, March 16, 2011

Feed Your 10 Hungry Friend

Siapa suka makan pie, angkat tangan. Saya..saya..sambil angkat tangan sendiri....

Ok, apa kata kita serbu Mr. PieMan kat Kelana Jaya sekarang jugak. Cepat ambik kunci keta atau moto memasing dan terus pecut ke Kelana Jaya. Kat sini pie yang disediakan memang fresh berasap-asap keluor dari oben ya. Sekarang ni Mr. PieMan ni tengah buat promotion pulak, nak tau gi lah tengok sendiri kat SINI.

Mai kita..mari kita..jom..jom..jom..jom..jom heboh-heboh...eh, salah tema pulak.

 

Sunday, March 13, 2011

Finally A Doctor In The House

Hah...lama sudah aku tunggu nak dapatkan buku ni. Mungkin tak lah sesusah mana cuma sebab dalam 6 minggu ni aku duk berkepuk kat INTAN dan hampir seluruh masa memang occupied ngan macam-macam aktiviti sampai aku tak de masa langsung nak shopping. In a way bagus lah untuk aku, merasa lah jugak tengok baki duit dalam akaun bank tu macam ala-ala tak berusik lepas tolak semua hutang piutang yang wajib di bayar tu.

Hari tu masa aku gi window shopping kat kedai koperasi INTAN..punyalah hampes kalau dah jenis tak boleh pegang duit tu kan, kat koperasi INTAN pun jadi ler, ada lah aku dengar orang siap nak booking beli buku ni sebab cepat giler habis. Aku pun ingat nak booked jugak tapi akak tu macam tak nak terima je. Bukan sebab aku setakat nak booked guna ayaq liuq tapi dia takut tak sampai dalam kuantiti yang banyak. So okay lah, justifiable to me.

So last saturday lepas kelas tennis Dalea, aku terus gi Alamanda. Since aku sampai pagi..alal2 Alamanda tu pun memang baru bukak dan kebetulan ada lak MPH tengah buat sale so aku pun hayak lah si Dalea sekali. Tengok punya tengok, ada buku yang aku nak beli ni. Itu pun ada beberapa ketul je. Terus lah aku sambar sambil bertanya pada adik  cashier tu.."Boleh pakai Credit Card kan dik?" Adik tu pun tersenyum siput menjawab "Boleh kak'. Ye lah, pepagi tu mana lah aku bajet nak bawa duit bebanyak, tak teringat pulak nak withdraw dan lagi pun selain harga buku tu RM100, since dah hayak si Dalea sekali, kena pulak rasuah dia barang sebuah dua buku. Pastu nak beli makan lagi, nak amik baju kat dobi lagi...ish...

Anyway, walaupun aku tak tau bila aku nak start baca buku ni sebab buku Malaysia Maverick hari tu pun ada beberapa chapter tak habis lagi, jadi.....tunggu je lah kesudahannya..adakah akan menjadi satu lagi alat perangkap habuk???? Hmmmm....


Saturday, March 12, 2011

Resepi Berkhasiat Cara Bento

This is 48 Hours Sticky Post



Last week aku join geng Advertlets dan mummy bloggers ke Bayan Indah untuk Kids Eat Right with Naturel Bento Workshop. Sungguh kalau aku tak join group ni memang aku tak tau pun akan kewujudan tempat yang sungguh mempersonakan ni ..ha..kan dah keluar ayat sasterawan negara tu. 

Bayan Indah ni terletak di Sungai Penchala, one of the journalist - Intan from NST cakap dekat dah ngan rumah Maya Karin. Tapi memang cantik gilers tempat ni. Di tengah-tengah kesibukan hutan batu kota metropolitan, terselit kawasan yang masih dipenuhi hutan semulajadi yang cantik di pelihara.


Okay, back to the workshop, kedatangan kami disambut oleh kakitangan Naturel, Advertlets, media dan kakitangan Bayan Indah sendiri. Lepas mendaftar, kitorang dengar taklimat ringkas  dari Brand Manager Naturel - Ms. Tania Lee.

Mesti korang semua pernah dengar produk Naturel kan? Naturel ni salah satu produk keluaran Lam Soon yang berasaskan dari sumber yang berkhasiat dan asli seasli namanya..haha..ni macam ayat bodek lah pulak. Tapi kalau sesiapa yang biasa guna minyak masak Naturel ni mesti boleh bezakan dengan produk minyak masak yang lain. Contohnya Naturel Blend Cooking Oil ni adalah campuran dari Canola dan Sunflower Seeds yang tidak mengandungi kolestrol tapi kaya dengan khasiat Vitamin E, Omega 3 & 6 (yang perlu untuk pertumbuhan kanak-kanak) dan sesuai untuk vegetarian. 



Lepas taklimat ringkas tu, kitorang dengar pulak taklimat dari pakar pemakanan Ms Indra Balaratnam . Indra ni dah nearly 40 tau tapi dia nampak macam early 30 je kan. Tu lah untungnya jadi dietition, makan berjaga. Tapi paling aku suka, dia sentiasa tersenyum dan ceria, aku rasa itu lah salah satu petua awet muda dia. 
Ms. Indra ni memang aktif dalam bidang ni dan memang selalu bekerjasama ngan media untuk promote Healthy Lifestyle among Malaysian ni. Dia pernah terbitkan buku nutrisi bertajuk Healthy Eating: Recipes for the Asian Palate” (Publishers Times International – Marshall Cavendish). Basically macam-maca info lah yang aku dapat dari sesi taklimat yang pendek ni sebab sesi ni agak interaktif. Overall, different kids have different nutrition needs. 
Cerita pasal info ni, meh sini nak kongsi sikit pasal portion size yang sesuai untuk anak-anak ni. Aku pun baru tau..I mean not exactly baru tau..tapi menjadi lebih faham..ha..that should be the right word.

Okay, as usual penyediaan saiz makanan untuk anak-anak ni adalah berbeza bagi setiap kanak-kanak samada dari factor umur, jantina, berat badan mahupun ketinggian. Walaubagaimanapun, setiap kanak-kanak perlu makan salah satu atau 2 jenis kategori makanan macam kat pyramid makanan kat atas ni untuk setiap kali waktu makan untuk memastikan diorang tu membesar dengan sihat. Bagi anak-anak yang tak suka makan sayur atau memilih macam anak aku yang suka makan timun dan carrot sahaja kalau dari kategori sayur lah kan, Ms. Indra kata, “it’s ok, sebab timun pun masih dalam kategori sayur. Biar diorang makan sedikit dari tak makan langsung”. Ok, ada kelegaan kat situ, so lepas ni tak perlu gaduh kat meja makan sebab nak suruh makan banyak sayur ye.


Ini pulak Puan Rohani Jelani tuan punya Bayan Indah Culinary Retreat ni. Puan Rohani ni graduate dari  London Cordon Bleu Cookery School in the mid-eighties ya. Aku baca pasal Cordon Bleu ni masa baca buku Sophie Kinsella je the “Undomestic Goddest”, tapi yang ini memang real life punya graduate . 

Puan Rohani also conduct classes kat sini. So kepada sesiapa yang berminat nak belajar pelbagai jenis masakan yang berkhasiat, boleh check schedule kat website Bayan Indah ni. Paling menarik, Puan Rohani told us yang anak2 dia tak pernah sekali pun beli makanan kat kantin sekolah dan biasanya bento yang dia bekalkan untuk anak2 dia jadi tumpuan pulak kat sekolah. Wah, aku pun so far belum pernah lagi biar Dalea beli makanan kat kantin sekolah tu, tapi nak buatkan bekal seawal 5.30 pagi tu yang tak larat tu. 



After the briefing session, kitorang proceed to the kitchen and dining area. This place memang well kept and arrange. Kalau hari-hari macam ni, makanan tak sedap punn sure jadi sedap punyalah.




Okay, this is the kitchen - a healthy open concept kitchen. Kalau rumah aku sebesar ni, mau aku buat kitchen ala2 macam ni. Kat sini lah kitorang semua akan main masak-masak.
 





Semua peralatan dah disediakan, tinggal nak masak je. Hui, kalau lah kat rumah ada orang sediakan macam ni tiap2 hari, confirm aku masak.



Semua bahan masakan di sediakan dalam bekas-bekas yang comel dan praktikal ni.


Kat sini, aku dalam Group 2 dan berpasangan dengan Kumara. Kumara ni journalist from Kosmo Newspaper dan memang kecoh lah kitorang hari tu sebab mamat ni tak pernah ler pegang sudip ke, kuali ke melainkan pegang pen je..ye lah dah nama pun wartawan..apa hal lah pulak nak pegang senduk? Tapi baguih budak ni, sangat lah rajin sampai tak payah disuruh-suruh ler. Nasib baik semua benda yang di masak tu selamat untuk dimakan..ha.ha..ha.






Aku tengah menggoreng chicken burger pattie guna minyak Naturel. Tak perlu guna banyak, sikit pun dah mencukupi.



Ini pulak rupa Rainbow Cake aku dan the best part is the colour of the rainbow portion tu buat dari bahan masakan semulajadi dan bukan pewarna biasa. Memang best dan sangat berkhasiat. memang boleh aku praktikkan nanti.






Ha, ni lah antara rupa Bento yang telah berjaya disiapkan hari tu dan semuanya di sediakan menggunakan bahan semulajadi dan off course guna produk “Naturel”. Ada macam-macam rupa, semuanya ikut kreativiti memasing lah kan.


Deliciously done pasta and chicken patties all using Naturel product.


Chocolate doughnut ni serius senang giler nak buat. Tak payah lah uli jadi dough, just guna acuan je.




Ok, semua orang kena pandang kiri sebab ikut giliran photographer yang duk start dari kiri. Masa ni dah naik cram dah kaki aku kena melutut sebab nak bagi semua orang peluang duk dalam gambor lah katakan.


Ha yang ni sebab staff Naturel tu tolong ambik kan gambar guna phone aku, jadi aku sorang je lah yang pandang...apakah???



 Macam-macam pose ada, ke kiri lah, ke kanan lah, depanlah, sengetlah..macam-macam stail. Tak pelah nyah, janji glam.



Ini hadiah dari Naturel. Dapat minyak masak dan pelbagai jenis cutter untuk buat Bento. Suka..suka..suka.. Paling suka Naturel Olive Oil tu, memang sangat berkhasiat dan best. Thank you Naturel.



Ini pulak buku resepi yang memuatkan semua jenis resepi sihat dan berkhasiat yang kitorang belajar dan makan hari tu. Semua resepi ni di cipta khusus oleh Rohani dan memang sangat mudah especially untuk mother like us yang always on the go.





Ini pulak goodie bags dari Rubbermaid. Macam-macam ada ya, tak payah lah nak beli bekas plastic lagi sebab bekas Rubbermaid ni lebih berkualiti dan yang penting ada gaya.




Tada..ini pulak adalah hasil dari sesi main masak-masak hari tu, tapi aku ubah suai ikut barang yang ada kat rumah. Ini lah beef meatball buatan Malaysia ya. Sungguh mudah, berkhasiat, sungguh Naturel dan sedap dimakan..ceh..promote sikit.

Thank you Advertlet for the invitation, thank you Naturel for the freebies, thank you Rohani Jelani, Ms. Indra, blogger friends and Rubbermaid. Hope to see you guys again.




Sunday, March 6, 2011

Tak Sangka Aku Masuk paper

Semalam pepagi aku dah bangunkan semua askar dan Komandernya sekali nak gi beli barang nak buat bunga untuk Engagement Cupcake minggu depan.

 Sampai sana Komander nak gi menyinggah ke Digital Mall pulak. Ok lah boleh gak aku usha cover iPad aku tu. jalan punya jalan, tak de gak yang berkenan. Kalau ada pun, harga mak aih, mahal nak mam. Tak pe, itu bukan keperluan pun masa ni, hanyalah nafsu semata-mata.

Habis sopping kat situ..(hmm..sempat lagi merembat beberapa gadget lain), baru lah dapat aku teruskan hajat nak beli barang kat ICSA tu. Hish, kat sini pun mahal nak mam jugak.baru sebelah tangan dah makan RM200. Sebelah tangan pun yang tak rebeh lagi lak tu. Takpe, tunggu lah aku gi UK nanti, memang akan ku borong semua bawak balik Malaysia..Ya Allah, ampun, ok tujuan utama of course nak belajar ngan jayanya..yang itu acara sampingan je.

On the way balik kakak ipar aku tepon ucap tahniah sebab muka masuk paper hari ni. Uiks..terkejut chimpanzie lagi aku. Terus ku google Kosmo online. Oh..rupanya ni kerja si Kumara lah ni. Aku tak war-war kan lagi kat sini sebab post aku tu masih di edit. Itu lah pes time dapat sponsored post dari Advertlets. Aku dapat invitation untuk join Workshop Kids Eat Right anjuran Naturel dan Bayan indah Culinary Retreat hari tu. So masa tu aku pair ngan Kumara ni, journalist paper Kosmo. So untung sabut timbul kan, maka timbul lah muka aku ngan si Kumara ni dalam paper Kosmo hari ni.


 Duk paling depan sebab saiz badan super kiut kan. Duk belakang nanti tenggelam pulak. Duk depan macam aku pulak chef utama wakaka..
Ni lah budak Kumara tu yang sama-sama kena paksa jadi tukang masak. Last2 dia yang posing lebih ni apa kes??? Suka hati ko lah nak, paper ko kan :)

Wednesday, March 2, 2011

Sibuk Ngalahkan PM

Wa...aku sungguh sibuk sekarang sampai nak hapdet blog pun tak sempat. Mana taknya, tiap2 hari aku bangun kul 5.15 pagi sebab nak buatkan bekal sekolah si Dalea ngan Lissa. Lepas tu siapkan diri aku pulak. Pukul 6.15 kena kejutkan budak berdua tu dan siapkan diorang pulak gi sekolah. Pukul 6.30 aku kena keluar rumah sebab kena masuk kelas sebelum pukul 8.15. Jalan ke INTAN tu tau je lah, nak menempuh Federal Highway adalah satu azab di pagi hari ke petang hari ke atau mana-mana hari pun.

Dalam kelas memang kerja duk memerah otak je lah dengan lecture, discussion, presentation, kuiz, exam, makan..eh..whatever lah. habis kelas, kalau nasib tak baik kena sambung discussion lagi. Sampai rumah tetiba teringat susu anak dah habis, kenalah menyinggah ke Giant barang 1/2 jam atau lebih....  By the time sampai rumah, tengok baju sekolah si Dalea yang kotor macam di buat kain lap meja je tiap2 hari..dah lah kena lah di basuh, pastu kena siapkan barang2 untuk bekal pagi esok...sediakan baju untuk gi nursery, tengok buku sekolah dia..nak sambung study and buat assignment...nak layan Aliff lagi..tau2 jam dah pukul 10, mata aku dah tak larat nak bukak sebab esok nak kena bangun pepagi hari lagi.

Wa... macam mana nak habiskan kursus ni, aku buat kronologi ni pun dah penat. Ini macam kalu sementara nak sampai bulan 4 ni mau aku tidur sambil berjalan. Tolong..macam mana nak study kat obersea ni??? Kat sini pun dah tak larat.

Hm..udah-udah lah tu cik Ana oi..gi lah tido.