Wednesday, June 5, 2013

Apa ada pada nama



Actually ini sambungan cerita Medela minggu lepas. Sejak Medela tu menunjukkan simptom2 penyakit kronik dan confirm kena masuk wad, aku pun secepat kilat lah call anak buah aku minta Avent Breast pump aku tu balik. Hee...macam buruk siku pulak tapi memang dia nak pinjam je pun dulu, pastu bila dia nak pulangkan balik hari tu aku cakap takpe sebab aku dah ada Medela..(wah..berlagak sangatkan...sekarang padan muka).

Anyway, dia cuma boleh pulangkan hari Sabtu, tapi hari ni baru Khamis, hari Jumaat nak perah susu pakai apa, takkan nak pakai tangan, mau tak keluar susu aku..(sebab dah pernah cuba..buat sakit tek je). So aku pun gi lah Tesco cari pump susu yang biasa2 untuk sementara. Memula nak beli Medela Base, tapi malas lak nak ke Manjaku Bangi tu, itupun tak tau ada ke tidak. Lepas tu adalah pump Anakku yang manual dan bateri, Tollyjoy, Pigeon dan Baby OK. Range harga Anakku tu dalam RM60 ke RM70 jugak. Pigeon and Tollyjoy murah sikit dan yang paling murah Baby OK ni cuma RM19.90. Kalau tengok dari segi rupa aku memang dah boleh agak ler berapa titik je lah susu yang aku boleh pump tapi nak beli Anakku yang pakai bateri rasa macam sayang pulak sebab nak pakai sekejap je, hari Sabtu dah dapat pump Avent. Last2, aku beli je pump Baby OK ni. Tapi betullah kata orang putih, "don't judge a book by its cover". Walaupun agak lenguh dan hampir naiklah muscle kat tangan aku ni tapi production memnag tak menghampakan. Sekali perah dapat hampir penuh botol 5 oz ni. 

Hari Sabtunya aku pun try lah pakai pump Avent aku tu tapi sedutannya macam malu2 kucing je aku rasa, tak macam Medela dan tak macam Baby OK ni. Susu yang keluar pun tak kencang, sendu je. Aku pun tak tau ler, aku yang salah teknik ke apa tapi memang dulu masa Aliff pun aku pakai pump Avent ni dan hasilnya memang tak seberapa berbanding pakai Medela FS ni, memang meriah lah sampai dapatlah susukan si Hana Marissa ni exclusively.

Last2, aku pakai je pump Baby OK ni sementara menunggu Medela tu di rawat. Wakaka..apalah ada pada nama kan. Kalau tau macam ni performancenya, tak yah lah aku membazir beli Medela tu.
    

*Motif sangat letak gambar Alfalfa tu kan, tapi sejak makan Alfalfa tu Alhamdulillah, stok susu memang tersangat meriah.


Tuesday, June 4, 2013

Perginya Seorang Seniman - Pak Sudin

Hari ni adalah hari meeting sedunia, bukan sebab banyak meeting tapi aku meeting dari pukul 10 pagi sampai 4 petang. Aku pun sampai dah tak tau apa pucuk pangkal benda yang dibincangkan sebab dah terlampau banyak dan duk berulang2. Anyway, tak kisahlah labu, janji esok ahkak nak bercuti panjang. So tadi bila dah nak habis meeting tu as usual lah ada round table and tetiba ada pegawai Penerangan ni yang share info kata seniman S. Shamsudin aka Pak Sudin meninggal dunia, so bertafakurlah kami sekejap. Sedih pulak tetiba sebab rasanya semua seniman2 yang seangkatan dengan arwah Tan Sri P. Ramlee dulu memang tiada galang gantinya sampai sekarang. Kalau tengok cerita Bujang Lapok tu walau dah beribu ke berjuta kali ke still boleh gelak guling2. Anyway, semoga Arwah ditempatkan dikalangan orang2 yang beriman, InsyaAllah.



 Gambar Arwah masa muda2 - Ihsan Google

 
Series of Bujang Lapok Movie yang sangat evergreen.


Our School Holiday Weekend

Huhu..cuti sekolah dah seminggu pun berlalu, cepat betul rasanya. Minggu ni dah nak masuk minggu kedua. Cuti2 sekolah ni bagi yang bekerja macam aku ni memang heaven lah sikit sebab kalau keluar lambat pun pepagi aku still boleh masuk ikut time. Kalau time tak cuti sekolah, jangan lah gatal2 nak lambat seminit, mau sejam tersangkut kat jalan.

Anyway, minggu pertama cuti ni kitorang memerap je kat rumah. Bebudak ni pun yang besar2 semua di export ke rumah kakak ipar sebab kakak iparku itu cikgu, maka cuti sekolah cam ni dia ada kat rumah and cousin2 bebudak ni semua ada kat rumah. Tu pun dah kira holiday lah untuk bebudak tu haha..bajet tul mak bapak ko nak. Bukan tak nak bawak berjalan, tapi mak pak masing2 banyak je acara dan cuti2 sekolah panjang ni memang dah sedia maklum semua tempat pun almost fully booked. A ba then, kitorang dah booked pun nak ke Pangkor minggu ni. Itu pun kerja last minit, nasib baik lah ada seketul bilik.

By the way, weekend hari tu aku decide nak main masak2 ngan bebudak ni. Dah lama diorang duk mengenen nak buat cookies and cakes ni cuma omak kau ni busy dengan order maka tertangguh2 lah projek untuk diorang ni. Since cuti2 ni ramai orang pun gi bercuti, maka free lah sikit mak kau ni. Kali ni pun bagi diorang buat cookies jugak tapi yang ceria sikit.


Si tenit Hana Marissa tu pun ado menyelit sebab baru bangun tido, belum bagi nenen lagi. Uminya tengah sibuk nak menyiapkan segala bahan bagai untuk kakak2 ngan abang nya yang dah tak sabar2 lagi nak mengukis.

Ni entah apa pesen lah bergambar si Aliff ni. Tangan nak letak kat dagu bagai.


Ok, kita kasi can semua orang timbang bahan masing2 ya, ikut turn. Kakak tukang tengok digital scale, dah cukup ke belum.

Hana Marissa yang kebosanan menunggu..bilalah nak nenen ni wakaka..

"Apa yang penting kerjasama"

"Satu untuk biskut, satu untuk Aliff...ee....Aliff makan M&M ni nanti..haha..."



Kusyuk nau lah masing2.

Ok, sila angkat tray masing2 ya. Bangga woo..dapat buat cookies sendiri.



Ini lah hasilnya, saya buat, saya makan paling banyak yay...haha....

Ok, sesi buat cookies minggu ni berjaya dengan hasil yang agak memeberangsangkan. Maybe next projek buat cupcakes pulak.