Wednesday, February 29, 2012

Everything Under One Pound Here


Wah, dah lama betul nak menulis kat sini. Sibuk sangat rasanya nak membahagikan masa memandangkan banyak sangat aktiviti yang dibuat dan asyik duk menghapdet resipi masakan je sampai terlupa nak update pasal aktiviti sosial yang lain.

Neway, coretan kat sini akan jadi nostalgia bila aku balik Malaysia nanti. Ni lah sebahagian dari cebisan kenangan2 yang manis masa duduk kat kota London yang sememamngnya banyak dugaan ni. Kalau nak ikutkan, memang banyak cerita suka duka sejak menjejak kaki kat sini tapi kita simpan je lah cerita duka tu jauh2 dan ingat yang best2 je.

Kalau dah namanya merantau, memang takkan lepas dari macam2 pengalaman pahit manis macam tu kan. Ok, for this time I just want to share my favourite shopping place/shop kat London ni. Kedai pertama yang nak di kongsi hari ni kedai murah je - 99p Shop. 99p shop ni kalau one to one kira macam kedai 99 sen lah tapi kalau convert kira jadi kedai RM4.50 (lebih kurang).


Kat sini lah kedai yang wajib masuk every month untuk beli barang2 keperluan dapur macam segala jenis syampu, sabun basuh, sabun cuci pingggan, ubat gigi, tissu dan macam2 benda lagi. Semua benda2 ni adalah benda2 yang boleh je di beli kat Tesco atau mana2 supermarket lain tapi harganya lebih mahal. Contohnya kalau beli sabun cuci kat sini 99p, kat Tesco untuk jenama yang sama mungkin jadi £2 atau £3.



Yang bestnya, bukan setakat barang keperluan dapur je boleh beli kat sini, permainan budak, buku2 (Hardcover lagi tu), CD, stationeries, sweaters, craft materials, kitchen and baking material pun banyak. Ha ..part tu memang I sangat suka sebab masa mula2 nak start mem baking dulu memang kat sini ler tempat mencari barang2 asas tu.


Kitorang kalau sejkali beli memang simpan stok untuk sebulan terus. Lagi pun semuanya 99p je, so ambik barang macam tak ingat dunia je hihi..




Budak2 pun heaven pergi sini sebab kat sini boleh jumpa macam2 jenis chocolate yang mahal2 tapi cuma 99p je kalau beli kat sini. Nasib baik lah jenis barang2 yang ada quite limited, kalau tidak memang kitorang tak pandang dah Tesco or Sainsbury semua tu.

The good thing is, semua barang2 tu sama je kualitinya dengan barang yang di jual kat supermarket tu cuma mungkin ada satu dua barang je lah yang tak berapa ok tapi on overall, memang sangat puas hati lah berbelanja kat sini.

Ok, that's about it. Badan pun masih tak berapa sihat lagi, so mood nak menulis ni sangatlah kureng tapi sebab dah lama sangat tingalkan rumah ni, rindu pulak hihi..Next time kita share kedai yang lain pulak.

Thursday, February 16, 2012

Bersalji di London


Hari ni memang sejarah tercipta...cewah...sejarah lah sangat. Memang lah semua orang tau UK ni negara 4 musim, jadi tentulah winter tu salji turun kan. Tapi sejak masuk musim winter ni memang takde tanda2 pun salji tu nak turun. Agaknya terkejut kut dengan kedatangan kitorang hihi...perasanlah sangat.

Mat mat saleh kat sini panggil winter kali ni warm winter sebab takde salji. Tapi se'warm'2 winternya pun, mau mati kejung gak kalau duduk berlenging kat luar time2 ni. Mat2 saleh ni pun sebenarnya tak berapa suka salji ni sebab jalan nanti jadi licin, keta payah nak jalan, sekolah kena tutup, pendek kata semua benda boleh tergendala. Tu tak kira public transport yang asyik duk delay.


Neway, berkat Maulidur Rasul tahun ni tetiba turun salji lebat. Maka keesokan harinya, penuh lah rumput2 kat belakang rumah ni diselimuti salji memutih. Kitorang pun apa lagi, jakun lah kan, first time tengok salji, pulak tu kat belakang rumah je. Terus lah bersiap sedia pakat2 nak buat snowman.



Ini lah hasilnya bila orang Malaysia yang buat snowman. Semua nak ada lambang Malaysia kan, so jadilah Snowman 1Malaysia ni. Hihi..siap import lagi bendera tu dari Malaysia. Gigih ah kak anak beranak mengerjakan si snowman ni. Habis keluar semua sudip2 aku nak membentukkan badan snowman ni.



Ini pulak jiran sebelah punya snowman..siap masuk local newspaper tu snowman dia sebab membantu aliran trafik kat depan rumah :)


Ni ler rupa orang yang first time jumpa salji. Tapi ok lagi daripada mak bapak dia yang dah setengah abad baru nak jumpa salji, lagi jakun :)


Udah macam tugu peringatan negara pulak snowman kitorang ni. Ni semua anak kengkawan kat sini yang datang bertandang nak tumpang bergambar ngan snowman kitorang ni. Hihi..glams jugak rupanya.


Ni kat taman dekat ngan rumah. Habis membeku tasik tu, tapi cuma itik tu je lah yang confident nak jalan atas tasik tu.


Budak2 tetap budak2, sejuk2 gedi macam tu pun boleh lagi aktif main2.


Neway, snow ni tak turun setiap hari pun sebab cuaca sekarang yang sangatlah tak menentu. Tapi walaupun cuma sehari dua, dapatlah jugak kitorang ni merasa nak pegang salji tu. 


Monday, February 6, 2012

Boxing Day


London oh London..Christmas oh Christmas..Boxing Day oh Boxing Day. Dah memang tertulis rezeki tahun ni dapat jugak merasa bersama-sama berlumba2 dengan warga Britain tak kira omputeh, melayu, cina, india, bangla dan segala jenis bangsa di merata pelusuk dunia yang datang membanjiri kota London semata-mata nak menghabiskan duit. 

Neway, aku pun tak pernah lah nak ambik pot pasal Boxing Day ni walaupun sejak datang ke sini memang ramai ler kengkawan yang suh simpan duit kalau nak shopping, gi masa Boxing Day. Rupa2nya, ini lah dia rupa Boxing Day tu. Boxing Day ni jugak dikenali sebagai Bank Holiday kat sini dan biasaynya di adakan sehari selepas Christmas. Kononnya, christmas day kan orang duk tukar2 hadiah, so Boxing Day ni kira all the shopping store ni lah pulak yang bagi hadiah (boxed), but of course ler tak boleh bagi free, mau pecah habis semua pintu kedai kena rempuh dek manusia kan. Tapi diorang bagi pada harga diskaun yang murah gila supaya semua orang dapat bagi hadiah pada orang2 yang tersayang. Ha..itu lah makna Boxing Day nya.


Bagi kita yang tak menyambut christmas ni, kira ni lah masanya nak bershopping sakan. So tahun ni sebab nak merasa kemeriahan Boxing Day ni, kitorang pun gi lah ke Oxford Street yang sememangnya menjadi tumpuan seramai2 manusia dari serata dunia. Sebenarnya kalau nak lagi murah, better gi shopping kat outlet tapi kemeriahan tu mungkin kurang dan barang2 pun terhad mengikut outlet tu je lah. Tapi kalau kat Oxford Street ni, cakap je lah nak jenama apa, semua ada.

So pengembaraan geng kitorang pun bermula seawal pukul pagi dan berakhir hingga semua kedai nak tutup yakni pukul  malam. Bayangkanlah berapa jam kitorang berjalan dengan tangan yang penuh dengan paper bag, sampai kena halau lah dek tokey kedai sebab kedai dah nak tutup pun kitorang sibuk lagi duk memilih..punyalah...(hee..bukanlahb kena halau betul2, tapi sampai tokey kedai kena bagitau yang kedai dia dah nak tutup...hee...)



Neway, memang tersangat meriahlah bershopping time2 ni dan time ni jugaklah boleh jumpa orang Malaysia kat merata ceruk kota London ni. Pergh...memang kayo2 orang Malaysia ni, shopping kat London tu...hihi....
Ini lah hasil dagangan hari ni, termasuk kengkawan punya ni..jangan terpedaya...but the good part is, walaupun dah berbondong2 beg di tangan dan walau dah di convert dengan matawang Malaysia, masih tak luak lagi rupanya duit di Bank..cewah....jadi, Selamat datang ke kota London ya uollsss...


Wednesday, February 1, 2012

Wordless Wednesday #10