Monday, October 28, 2013

Yang Di Rancang Tak Berapa Menjadi


Last week memang minggu yang paling memenatkan. Mana taknya, minggu tu lah semua bebudak kat dalam rumah ni sakit demam. Yang sulung tu dah seminggu lebih demam tak baik2, sampai naik lembik badan bila balik sekolah, itu pun dah ponteng 2, 3 kali dapat mc. Yang no 2 ngan no 3 pun sama sekejap demam sampai menggigil2, sekejap baik. Nasib baik lah yang si kecik tu elok je. Tapi hujung2 dia pun sama demam cuma tak seserius kakaknya.

Yang si kakak sebab dah lama sangat demam, bawak gi kklinik lagi mintak Doktor refer ke hospital. Doktor kat klinik pun memang advise hantar ke hospital sebab demam dah lama sangat. Since waktu tu dah lewat malam, en hubby je lah yang bawak, ai tunggu kat rumah sebab nak tidurkan bebudak bertiga tu. Pukul 11.30 malam hubby cakap Dalea kena tahan sebab lepas buat x-ray, ada macam jangkitan kuman kat paru2, tu yang demam tak baik2 plus batuk tak berhenti2. Ding dong ding dong pukul 1.30 jugak baru masuk wad sebab wad semua penuh. Ramai betul budak2 yang sakit.

So, bermulalah episod bertunggu bertangga kat hospital. Itu pun, hari Jumaat tu aku still kerja sebab ada presentation hari Isnin, so har Jumaat tu kena jugak siapkan slide. Lepas lunch baru aku balik rumah and terus gi hospital. Pendek citernya, hari Sabtu petang jugak baru si Dalea keluar hospital. Esoknya tu birthday anak bujang tu. Kalau by that Sunday Dalea tak keluar, memang kitorang sambut kat hospital je lah jawabnya.

Sebab si Dalea kena duk hospital 3 hari, maka apa yang dah aku rancang earlier tu banyak ler yang tak menjadi. Tapi tu lah, kita kan hanya mampu merancang tapi Allah yang menentukan segala-galanya. Tak kisahlah, janji semua selamat dan sihat seperti sedia kala. Walaupun aku memang penat giler sebab terkejar sana sini, tak cukup tidur segala pastu nak jugak buat birthday si bujang tu sebab dah janji bagai kan, tapi Alhamdulillah, majlis tetap berjalan lancar walaupun kira ala kadar je semua. 





Anak bujang ni semua nak Ben 10, so gigihlah aku mengikut tema. Banner kat belakang tu siap ada gambar dia lagi. Banner tu tempah kat Dida. Sebelum orang datang, kita bergambar dulu. Ni dengan mak dan adik aku yang macam lipas kudung gak kat dapur menyiapkan menu hari tu. Nasib lah ada diorang tolong, kalau harap aku sorang, memang aku dah pengsan kat dapur.

Jemputan adalah anak2 jiran dan kaum kerabat sahaja haha..tapi ok, meriah jugak sebab deret rumah ni memang ramai gak bebudak yang baya2 anak2 aku ni.

Sesi potong kek dengan kakak yang baru semalam keluar hospital.






Ini semua idea en. hubby lah. Nasib ler bebudak ni sporting, ikut je apa orang suruh buat.

Abang ipar ngan anak buah aku.

Dalea dengan anak buah aku yang rajin sangat jaga masa dia kat hospital. Siap tolong mandikan, suapkan makan. Bagus betul buat calon isteri ni.

Ni pun anak buah ngan kakak ipar aku.


Ehehe...mak pun nak gak bergambar potong kek.
Bukan tau duduk diam, nak bergambar pun susah.

 
Ceh, ambik gambar dengan abang2 lah konon.
 
Ni ler rupa kek Ben 10 nya. Jenuh umi melukis kek ni Aliff.
 



Dalamnya Vanilla Green Ombre Cake. Ha, kek pun nak kaler hijau.
 

Ni sesi bukak hadiah, sesi yang paling di tunggu-tunggu lah ni. Banyaklah barang2 Ben 10 yang dia dapat, tapi dalam semua2 tu hadiah dari umi ngan ayah ler yang paling grand yang buat semua orang pun teruja.

Ha, ni lah dia. Tengok tu, bukan birthday boy je yang sakan nak main, mak mertua aku pun sama naik, ai lah Hajah.


Last but not least, ni je lah rupa gambar kami anak beranak. Itu pun dah nak habis majlis. Aku pun dah siap tukar uniform bagai nak mengemas baru teringat nak ambik gambar. Hee....bulehlah dari tak ada.






















Wednesday, October 9, 2013

Tengok Konsert

Haha..tajuk macam gi tengok konsert K-Pop padahal konsert akhir tahun anak aku je. Actually Sabtu lepas tu si Khalissa punya graduation ceremony plus year end concert. Sekolah belum habis lagi tapi dah buat konsert akhir tahun haha..tak pelah, sekolah tadika je kan. Macam zaman aku dulu Tadika Kemas je. So, konsert akhir tahun tu memang betul2 akhir tahun, sebab lepas tu tak sekolah dah. Konsert pun buat kat Dewan Orang Ramai je sebab Tadika pun kan kat situ jugak. Tapi aku rasa macam lagi meriah zaman aku dulu, siap ada pertunjukan fesyen, lakonan, tarian tradisional, yang menyanyi bagai. Aku pulak??  Haha...aku siap jadi pengantin tu, kena arak bagai, bercucuk sanggul. Jenuh mak aku gi cari cucuk sanggul lintang kat Jalan TAR nak bagi aku jadi pengantin. Aku punya slot kira acara penutup masa tu, memang meriah dengan kompang bagai. Ala2 macam satu sketsa lah cikgu2 aku buat. Kreatif cikgu2 Kemas dulu ni. Tapi sekarang ni makin canggih, sesuailah dengan peredaran zaman kan. Bebudak pun makin bijak, so lagi macam2 lah cara dan ragamnya, konsert pun siap kena booked dewan bagai. Nasib baik lah buat kat Auditorium Uniten je. Pagi tu lepas habis Bengkel kat Melaka terus shoot balik Kajang. Aku gerak dalam pukul 12.15 dari Ayer Keroh lepas sampedek asam pedas kat Medan Selera situ, sampai Kajang cun2 pukul 1.45 ptg. Sempatlah, letak beg, salin2 kan si kecik tu, solat terus ke Uniten. Sampai dalam pukul 2.25 ptg, diorang pun sedang elok je nak opening act.





Ni diorang letak kat depan pintu, so, bolehlah kalau anak2 and mak pak bergambar kenang-kenangan.

Ini first act. Pertunjukan aikido. Comel je bebudak ni, terror tu melompat bagai. Ada sorang je budak pompuan yang masuk aikido ni. Memula dulu ingat nak daftarkan Aliff kelas Aikido ni tapi ayah dia nak semua belajar swimming. Tapi elok jugak, kalau tidak asyik bersilat je lah pulak nanti kat rumah. Ni yang tak gi kelas aikido pun aku dah pening.








Ni pulak persembahan bebudak yang nak grad hari tu. Diorang nyanyi nasyid. Tapi memang macam2 gaya ada. Cer tengok budak debab yang hujung tu, dia memang buat hal sendiri je. Nyanyi pun kumat kamit sesikit. Memang kelakar. Anak aku si Khalissa tu pemalu ya amat. Aku rasa dia jadi gabra bila tengok ramai orang kat depan. So berdiri pun menyeget je ke kiri. Aku panggil2 pun buat muka berkerut..sabor je lah.


Kitorang jadi back benchers sebab kat depan semua dah penuh, sebab tu ambik gambo pun macam semut je. Tapi bila time diorang punya performance, anak buah aku tolong ambikkan video kat depan.




Melayan si debab ni sebelum dia mengamuk nak tido. Time ni dah start tak keruan gak ni.

Aliff dah habis performance. Dia masuk monkey dance tapi time nak habis performance, orang pandang depan, dia sibuk tengok gambar monkey kat belakang. Hai Aliff.

Kakak Dalea pun tumpang seronok. Sebab time dia dulu, sorang2 dia je, sebab adik2 tak sekolah lagi. Time Lissa ni, Aliff pun dah sekolah sama.





Kelaparan lepas performance. Si debab tu pulak pantang tengok orang makan, mulut dia yang cup cap dulu.





Ni tengah beratur nak ambik scroll. Serius je muka. Senyum pun tak nak.























Last, acara baling topi, ala2 anak omputeh grad lah, semua main campak topi kununnya.



Time ni laki aku sibuk suruh naik atas pentas bergambar bagai. Bukan dia tak tau payahnya nak coordinate bebudak ni bergambar dengan orang ramai2 tu. Layan je lah.


Posing last sebelum balik.





Ingat dah habis kena paksa posing, ada lagi rupanya. Layan ...

Dah habis acara, semua kelaparan, tak de lak acara makan minum kat situ. So, nak makan area Bangi macam tak de tempat yang spesifik so kitorang shoot ke Cyberjaya gi makan kat Serai. Ni ala2 graduation Dinner lah kunun sebab dah nak dekat pukul 6 pun masa tu.


Memang bagus gi makan kat Cyberjaya weekend2 ni sebab sunyi sepi je. Boleh lah makan dengan aman dan tak lah malu sangat kat orang kan sebab bebudak ni hazab lah jugak nak mengawal sorang2 punya perangai. memula ingat tutup Serai ni, tapi lepas intai2 rupanya ada orang tapi staff je lah.


Bos kecik duduk kat kepala meja jadi Chairman.




Oreo Shake. Order sampai 3 tapi harem..satu je habis. Membazir betul dah lah samapi RM11 segelas ni.

Ni air mak aku, air apa ntah. Air limau dengan serai kut. Masam ni.


Cappucino laki aku. Nasib baik tak de misai, kalau tak sure lekat buih kat misai.

Ni serai platter, kira ada ayam, daging, sotong kut dalam tu.

Ni faveret aku kat sini, nasi kerabu. Memang sedap.

Ni pulak nasi ulam ayam bakar kalau tak silap.

Ni spagetti carbonara. Tersangat pekat. Ni bebudak punya meal. Yang lagi dua orang makan fish n chip je. Pun membazir order sampai dua sebab tak habis. Kalau order satu berebut macam tak pernah makan. Mana lah aku selalu tak naik angin.

Baik layan budak debab ni. Apa orang makan, semua dia bedal.

Habis makan, semua balik rumah keletihan tapi aku punya acara tak habis lagi malam tu ada baca Yaasin pulak kat rumah jiran sebelah. Makan lagi...hui....penat pagi tadi tak hilang lagi. Habis je baca yasin, makan dessert sikit2 aku cau cin cau balik tido.