Tuesday, January 10, 2012

Pasar kat UK

Salam,

Kali ni nak cerita pengalaman gi pasar kat London ni. Actually bukanlah pasar dalam erti kata pasar macam kat Malaysia, tapi kat sini memang terkenal dengan Sunday Market and Carboot Market. Dekat market2 ni ada macam2 barang yang diorang jual, ada jugak fishmonger yang jual ikan dan daging tapi tak lah macam kat tempat kita kan. Kat sini ikan2nya duk elok je dalam ais macam ikan salmon, seabas atau seabream. Masa memula datang memang kitorang tak makan ikan2 ni semua sebab nama pun dah lah tak pernah dengar, rupa lagi lah jauh sekali. Walaupun ikan2 tu dalam species yang sama ngan adik-beradik dia kat Malaysia, tapi rupanya tetap tidak ku kenali... 

The first market yang kitorang pergi ialah flea market kat Romford ni. Market ni di buka every Wednesday, Friday and Saturday. Kitorang jumpa market ni pun secara tak sengaja sebab nak pergi bank bukak akaun, tetiba nampak banyak pulak gerai2 kat tengah jalan depan bank tu.



Kat market ni ada banyak bunga segar, sayur2, buan-buahan yang segar2. Geram betul tengok bunga2 ngan sayur2 tu dan harga memang murah.



Ada jugak yang jual cupcake dan macam2 jenis makanan. Tapi of course ler bukan semua kitorang boleh makan melainkan roti je ...hmm...Itu pun kena tengok betul2, silap haribulan....


Ada gak yang jual kain baju, barang2 perhiasan rumah, toys dan macam2 lagi lah. Kebanyakan barang kat sini semuanya barang2 baru.


Ini pulak first carboot market yang kitorang pergi kat Dunton. Masa ni still duk menyewa kat hotel lagi, tapi gigih jugak nak merasa gi carboot market. Kitorang gi ngan Izu and her family. Izu ni lah first budak Malaysia yang aku jumpa masa University Induction. Itu je lah orang Melayu yang aku jumpa, yang lain semua omputeh takpun orang itam :)



Dunton Market ni besar, pendek kata kalau jalan dari pagi sampai tengahari tu pun belum tentu habis pusing lagi. Carboot kat sini bukak awal pagi and by 1 or 2 ptg, diorang semua dah bungkus especially masa nak dekat winter sebab cuaca yang sejuk melampau dan angin yang kuat giler.


Ni antara barang yang kitorang beli kat Dagenham Sunday Market. Meja kayu tu memang solid wood tapi diorang let go at £10 pound je. Kalau datang time diorang nak bungkus lagi dapat murah, silap2 ada yang boleh dapat free.

Memang meroyan gak lah kalau gi carboot market ni. Bagi orang kayo2, depa tak pandang ler market cam ni sebab depa kata kita duk beli sampah (ye lah sebab kebanyakannya barang terpakai). Tapi bagi yang tak berapa nak kayo macam kitorang ni dan bagi yang baru2 jejak kaki ke UK, memang sesuai ler beli barang kat sini. Setakat nak beli pinggan mangkuk, periuk belanga, kerusi meja untuk permulaan memang boleh sangat. Silap2 boleh dapat Royal Albert punya pinggan at a very good price. Kalau kat Malaysia pun orang simpan dalam lemari je, punyalah sayang nak pakai sebab mahal..ha..ko mampu??.







Ada banyak giler carboot market ni kat seluruh UK ni, ada yang mahal, ada yang murah. Tengok jenis barang yang diorang jual. Tapi bagi collector, tak kira apa barang sekali pun, kat sini ler tempat yang paling senang nak mengumpul barang selain beli kat eBay hihi...Kitorang pun tak lah selalu sangat ke carboot ni sebab selalu sangat terlambat, maklumlah dengan 3 henbeg tu, memang kelam kelibutlah pepagi. Lagipun sekarang ni tengah winter, so semua carboot biasanya tutup. Kita tunggu next summer pulak ek.

Saturday, January 7, 2012

Episod Kedua di London

Salam semua,

Wah, dah semakin menjauh dah blog ni dari tuannya nampaknya. Bukannya tuannya tak de masa nak update, malahan terlebih2 masanya semenjak jadi suri rumah cum student ni tapi penyakit M dah mula menyerang. Cuma rajin update FB je. Bab nak menulis panjang ni memang lah tersangat malas. Maklumlah, kepala baru nak adjust jadi student balik.

Neway, dah masuk 4 bulan kat London ni baru lah nak menghapdet cerita episod kedua kat sini. Okay, kalau episod pertama hari tu kitorang still tak dapat rumah lagi dan waktu tu kitorang dah kena keluar dari hotel sebab tak boleh nak extend lagi sebab kat area East London tengah ada event sukan besar2an, so semua hotel yang berdekatan ngan Universiti tu dah penuh. Nak cari tempat lain, kitorang pun baru sangat, so memang tak berani nak keluar jauh dari area University sebab tak familiar ngan jalan. Tapi bila dah lama kat sini baru sedar sebenarnya semua tempat ni dekat2 je.


Tengok lah bebudak ni kan, ceria je. Padahal mak bapak tengah serabut nak cari tempat tinggal, tapi diorang cukup seronok, hari2 dapat jalan2 naik kereta..boleh??? ni gambar kat Gallion Reach Retail Area, dekat betul ngan University aku dan ini lah Istana hinggap kitorang hampir setiap hari sebab, parking free :) and wifi free dari kedai...sian kan. Kat sini kitorang akan sibuk lah cari rumah untuk di sewa kat Internet.


Ini pulak kat pejabat salah sorang agen yang baik hati. Nama dia Kadrie, orang Turki. Dia tunjuk satu rumah kat kitorang hari tu. Memang dekat gan University aku tu tapi kena tunggu landlord punya green light dulu.


So, aku pun sign ler agreement ngan dia sebab dia nak ambik deposit £500. Banyak tu beb, buatnya dia tipu, tak putih mata kitorang. So En. Hubby pun sibuk2 lah ambik gambar, senang kalau jadi apa2 nanti. Tapi Kadrie ni ok, sangat family man.




Tapi, nampaknya nasib tak menyebelahi kitorang dan jugak si Kadrie ni sebab lepas 5 hari dia bagi tempoh pun still landlord tak bagi jawapan. Kitorang pun tak boleh nak tunggu lama2 se, deposit dia bagi balik (Pheww..) dan mulalah pencarian sekali lagi. So after 1 week, (in that time, kitorang sewa B&B kat Ilford), kitorang jumpa rumah ni secara kebetulan dan agent kitorang tu si Nihat Hussein ni pun jenis yang tak banyak kerenah, so everything went fast and well. Finally, kitorang tak payah nak berangkut berpindah-randah lagi sebab dah boleh masuk rumah..yay...


Ini ler rupa rumahnya. Sewa kat sini £1200 sebulan untuk rumah 3 bilik and 1 je bilik air ni (orang putih ni tak suka main air kut kat sini :)). Kalau convert, dalam RM6000 lah sebulan. Kalau kat Malaysia, area mana kitorang boleh duduk ngan sewa sebanyak tu ek. Nama bandar ni Dagenham kat Essex County, East London. Since letaknya kat London, memang ni je lah range harga yang kitorang dapat. Kalau nak lagi murah, kena duduk luar dari London, tak pun sewa flat 1 bilik.



Kat London ni harga rumah memang melampau, tapi barang lain memang murah, so, walaupun duit biasiswa tu hampir 3/4 guna untuk bayar duit rumah, tapi masih cukup untuk menampung kitorang sekeluarga sebab barang lain memang murah. Bayangkan kalau sekali pergi Tesco kat Malaysia, dengan 1 troli penuh tu mau RM300 - RM400. Itu pun kena repeat lagi. Tapi kat sini, penuh troli tu mungki dalam £50 (RM250) and ada pilihan untuk pergi kedai yang lebih murah macam 99p shop atau pound land (Kedai £1) dan boleh dapat barang jenama yang sama pada harga lebih murah.



Ini pandangan belakang rumah. So far, memang puas hati ngan rumah ni, yard dia besar dan bersih.


Siap ada pokok epal menanti, walaaupun bukan kitorang punya, jiran belakang rumah punya, tapi boleh lah tu.





Ini pulak ruang dapur yang dah di extend dek tuan rumah. So, aku dapat dapur yang cukup luas dan cantik untuk aku habiskan masa kat sini.



Ini ruang makan kitorang. memang muat2 je untuk kitorang satu family meja ni. Tapi yang paling aku suka bila makan pagi atau petang, boleh tengok pemandangan kat luar.





Ini pulak ruang tamu dan TV besau tu beli kat sini masa sale, memang murah...



Tangga naik ke ruang atas, tirus je tapi sebab berkarpet, so tak lah bahaya kat bebudak tu.


Besar ni je hall kat atas ni. Bukan hall pun, kira doorway je.





Ini ler bilik anak2 dara itew. Lagi satu Master Bedroom and satu lagi kitorang buat bilik study cum guest room.

Dan ini, salah satu ruang dapur dan jadi tempat menghapdet FB sambil tengok TV kat connecting window antara dapur ngan living room.

Alhamdulillah, lepas 4 bulan kat sini, tak de sebarang masalah yang kitorang hadapi samada dengan rumah atau pun jiran tetangga. Sekolah bebudak ni pun dekat giler dan boleh jalan kaki je. Klinik GP pun satu jalan ngan sekolah dan everything kira berdekatan. Lauk-pauk halal pun mudah sangat nak dapat kat sini sebab East London ni ramai orang Pakistan yang meniaga ayam, daging dan ikan2. So, bab makan, memang tak de masalah cuma ada satu dua jenis barang je lah yang susah nak dapat tapi tu semua tak jadi hal sangat.

Ok, next episod kita citerpasal jalan2 kat London pulak lah eh.