Wednesday, November 14, 2012

Tak Paham Aku

Ish, tak paham betul aku. Orang meniaga, awak nak meniaga tapi layan customer macam haprak. Bukankah customer tu yang nak bagi ko rezeki. Kalau tak suka nak layan orang, jangan buat bisnes. Eee....geram sungguh.

Rasanya dalam minggu lepas aku ada lah membeli barang kat satu blog ni. Nampak memang dah establishlah, dengan pelbagai jenis barangan, siap ada kelas, bengkel dan yard sale bagai. Memanglah bukan beli barang mahal pun sebab dah benda yg murah tu je yang kita berkenan hihi..padahal nak beli benda lain fulus tak cukup pulak kan. Neway, itu bukanlah persoalannya kan. Kalau ko jual barang ratus ribu pun, tup2 ko selit jugak satu dua barang harga RM2.50 dan yang RM2.50 tu ;ah yang orang nak beli, so ko kenalah layan customer RM2.50 ko tu macam ko layan customer ribu riban ko kan. Kalau rasa2 malas nak layan customer RM2.50 ni, jangan lah ko selit2 barang yang rege RM2.50 tu. Customer ni kan memang pelik2. Dalam banyak barang2 branded meletop2 di pasaran yang kita jual, tetiba barang yang dah nak buang kat sungai tu jugak yang jadi idaman hati. Sebab tu orang kata rambut sama hitam tapi hati lain-lain.

So berbalik pada kes aku ni. Aku dah bayar full pun pada tuan kedai hari Isnin yang lepas. Sampai dah masuk hari Rabu minggu ni, batang hidung barang tak sampai2. Bila aku sms tanya agak2 bila ya you nak post barang I tu? Terus senyap je tak de jawapan. Ku ingatkan busy bebenor ke tapi bila tengok blog macam 10 kali sehari je update. Tapi bila time org tanya nak buat payment, cepat je jari tu menaip bagi no akaun bagai. Mana lah hati aku tak sakit. Aku pun meniaga gak, cuma aku meniaga kek, jadi dah memang ada tarikh terterntu bila customer boleh ambik kek. Ini sah2 lah barang tu ready stok. Apa lah yang susah sangat nak gi pos. Tak pun, kalau ko tipu sunat kata ko outstation minggu ni, minggu depan lepas Deeavali saya hantar, sejuk sikit hati aku. Ini buat derk je. 

Takpe, memandangkan ahkak ni tengah boyot, ahkak tak nak marah2 sangat, takut menambah stress yang tak tentu hala je pada kandungan ni. Jadi, aku akan tunggu sampai hujung minggu ni je. Kalau tak sampai jugak dan sms/call aku tak dilayan...SIAP KO. Ko jangan main2 ngan mak buyung ni....Ishhh.....

Friday, November 9, 2012

Berhati-hati Masa Keluar Duit

Fooh..fooh...fooh..ui, banyak nya habuk dah bersawang2 kat rumah ni rupanya. Almaklumlah, tuan tanahnya banyak sangat aktiviti sampai tak hengat2 nak mengemas rumah sendiri tapi gi bertandang membaca blog orang kemain suka lagi...:)

Nampaknya, banyak lah entry2 tertangguh yang akan di auto publish lepas ni itupun kalau rajin. Neway, tetiba terasa sangat2 nak menghapdet blog hari ni. Itupun gara-gara insiden yang berlaku depan mata semalam. Bukanlah insiden kena ragut beg ke apa tapi masih ler berkisar dengan duit...tapi bukan duit aku, duit orang lain.

Tengahari semalam aku gi lah beratur kat ATM dalam kedai Shell dekat ngan rumah sebab nak ke Bangi kejap membeli barang2 bakery. Tengah duk beratur tu ada lah sorang kakak ni masuk ngan anak2 dia 2 orang dengan rupa yang keluh kesah macam cacing kepanasan. Aku ingat dia tak sabar nak keluar duit walaupun cuma 2 orang je yang beratur termasuk aku kat situ. Tetiba dia cakap kat budak depan aku yang tengah cucuk duit tu.."Akak dah keluarkan duit tadi kat sini tapi terlupa nak ambik duitnya. Akak nampak lepas akak tadi ada sorang budak lelaki keluar dari sini, nampak tak dia pergi mana?" Lor..ah kak oi, macam mana lah boleh lupa nak ambik duit kak oi. Dia kata dia sibuk duk merati anak2 dia yang bising2 masa tu, mungkin nak mintak belikan jajan lah kut. Terkedu lah kitorang berdua. Budak depan aku tu cakap memang sebelum dia cucuk duit tu ada sorang mamat yang keluar tapi tak tau lah ke mana mamat tu dah pergi samada dengan duit dia atau dengan duit ahkak tu sekali. Aku tak mau lah menuduh tapi kalau jadi mamat tu, memang rezeki dia lah walaupun keji lah sangat kalau dia ambik jugak duit tu sedangkan dia nampak ah kak tu tertinggal duit tu kat mesin tu. Unless dia masuk cucuk duit lepas ahkak tu dah keluar, dan dia tak tau sapa punya duit, tapi boleh je dia bagi kat tokeh kaunter tu, kut2 lah tuannya datang menuntut balik.

Bila macam tu aku teringat satu insiden masa tengah beratur nak beli tiket tube masa kat London hari tu. Ada  lah sorang manusia yang dah terlupa nak ambik balance duit kat mesin tiket tu...ada dalam £10 rasanya. Pastu datang sorang mamat ni nak beli tiket, dia tengok ada duit kat mesin tu. Dia ambik duit tu terus bagi kat kaunter. Dia kata ada orang tertinggal, ni bukan duit dia. So penjaga kaunter tu pun simpankan duit tu asing dari mesin duit dia, siap tag lagi. So, kalau mamat tu boleh pikir secara rasional, or sekurang2nya dia jalankan tugas dia sebagai manusia yang mulia, boleh je dia serahkan duit tu kat kaunter. Pastu terpulanglah kalau ada yang nak menuntut duit tu, at least tugas dia dah selesai tak gitew.

Berbalik pada ah kak tu, memang kesian sangat tengok dia duk ke hulu ke hilir keluar masuk kedai tu ngan anak2 dia sambil mengucap panjang. rasa menyesal sangat macam mana dia boleh lalai macam tu. Ye lah, aku tak tau lah berapa banyak duit yang dia keluarkan, tapi walaupun sepuluh hengget tetap berharga tu wei. Kut lah itu je duit yang dia ada masa tu. Tapi kalau dia keluar ribu riban lagi lah hazab, buatnya itu lah pulak duit nak bayar hutang ke beli barang dapur ke. Kalau aku pun mau keras terus kat situ.

Tambah2 kalau tengah nak terkucil gini, silalah pastikan ko ambik duit ko tu dulu, tak pun ko gi lah buang hajat ko dulu sebelum gi keluar duit nak oi.


Neway, kepada semua, silalah berhati-hati kalau nak keluarkan duit dari mesin ATM tu. Pandang kiri kanan dan jangan duk leka je sampai terlupa nak ambik duit sendiri. Di kala ini terus aku rindu nak duduk London balik sebab kat sana, ko memang tak payah nak bawak cash ke mana2. Semua main swipe je guna Debit Card. So kena ingat sendiri je lah, kalau ada duit baru swipe ye nak. Tapi memang kurang sangat ler risiko kecurian ke kecuaian ke kat mesin ATM sebab jarang sangat gi keluarkan duit dan yang paling bagus, kat ceruk rantau mana pun ko boleh je guna Debit Card tu walaupun setakat nak gi beli ikan. 

Wednesday, February 29, 2012

Everything Under One Pound Here


Wah, dah lama betul nak menulis kat sini. Sibuk sangat rasanya nak membahagikan masa memandangkan banyak sangat aktiviti yang dibuat dan asyik duk menghapdet resipi masakan je sampai terlupa nak update pasal aktiviti sosial yang lain.

Neway, coretan kat sini akan jadi nostalgia bila aku balik Malaysia nanti. Ni lah sebahagian dari cebisan kenangan2 yang manis masa duduk kat kota London yang sememamngnya banyak dugaan ni. Kalau nak ikutkan, memang banyak cerita suka duka sejak menjejak kaki kat sini tapi kita simpan je lah cerita duka tu jauh2 dan ingat yang best2 je.

Kalau dah namanya merantau, memang takkan lepas dari macam2 pengalaman pahit manis macam tu kan. Ok, for this time I just want to share my favourite shopping place/shop kat London ni. Kedai pertama yang nak di kongsi hari ni kedai murah je - 99p Shop. 99p shop ni kalau one to one kira macam kedai 99 sen lah tapi kalau convert kira jadi kedai RM4.50 (lebih kurang).


Kat sini lah kedai yang wajib masuk every month untuk beli barang2 keperluan dapur macam segala jenis syampu, sabun basuh, sabun cuci pingggan, ubat gigi, tissu dan macam2 benda lagi. Semua benda2 ni adalah benda2 yang boleh je di beli kat Tesco atau mana2 supermarket lain tapi harganya lebih mahal. Contohnya kalau beli sabun cuci kat sini 99p, kat Tesco untuk jenama yang sama mungkin jadi £2 atau £3.



Yang bestnya, bukan setakat barang keperluan dapur je boleh beli kat sini, permainan budak, buku2 (Hardcover lagi tu), CD, stationeries, sweaters, craft materials, kitchen and baking material pun banyak. Ha ..part tu memang I sangat suka sebab masa mula2 nak start mem baking dulu memang kat sini ler tempat mencari barang2 asas tu.


Kitorang kalau sejkali beli memang simpan stok untuk sebulan terus. Lagi pun semuanya 99p je, so ambik barang macam tak ingat dunia je hihi..




Budak2 pun heaven pergi sini sebab kat sini boleh jumpa macam2 jenis chocolate yang mahal2 tapi cuma 99p je kalau beli kat sini. Nasib baik lah jenis barang2 yang ada quite limited, kalau tidak memang kitorang tak pandang dah Tesco or Sainsbury semua tu.

The good thing is, semua barang2 tu sama je kualitinya dengan barang yang di jual kat supermarket tu cuma mungkin ada satu dua barang je lah yang tak berapa ok tapi on overall, memang sangat puas hati lah berbelanja kat sini.

Ok, that's about it. Badan pun masih tak berapa sihat lagi, so mood nak menulis ni sangatlah kureng tapi sebab dah lama sangat tingalkan rumah ni, rindu pulak hihi..Next time kita share kedai yang lain pulak.

Thursday, February 16, 2012

Bersalji di London


Hari ni memang sejarah tercipta...cewah...sejarah lah sangat. Memang lah semua orang tau UK ni negara 4 musim, jadi tentulah winter tu salji turun kan. Tapi sejak masuk musim winter ni memang takde tanda2 pun salji tu nak turun. Agaknya terkejut kut dengan kedatangan kitorang hihi...perasanlah sangat.

Mat mat saleh kat sini panggil winter kali ni warm winter sebab takde salji. Tapi se'warm'2 winternya pun, mau mati kejung gak kalau duduk berlenging kat luar time2 ni. Mat2 saleh ni pun sebenarnya tak berapa suka salji ni sebab jalan nanti jadi licin, keta payah nak jalan, sekolah kena tutup, pendek kata semua benda boleh tergendala. Tu tak kira public transport yang asyik duk delay.


Neway, berkat Maulidur Rasul tahun ni tetiba turun salji lebat. Maka keesokan harinya, penuh lah rumput2 kat belakang rumah ni diselimuti salji memutih. Kitorang pun apa lagi, jakun lah kan, first time tengok salji, pulak tu kat belakang rumah je. Terus lah bersiap sedia pakat2 nak buat snowman.



Ini lah hasilnya bila orang Malaysia yang buat snowman. Semua nak ada lambang Malaysia kan, so jadilah Snowman 1Malaysia ni. Hihi..siap import lagi bendera tu dari Malaysia. Gigih ah kak anak beranak mengerjakan si snowman ni. Habis keluar semua sudip2 aku nak membentukkan badan snowman ni.



Ini pulak jiran sebelah punya snowman..siap masuk local newspaper tu snowman dia sebab membantu aliran trafik kat depan rumah :)


Ni ler rupa orang yang first time jumpa salji. Tapi ok lagi daripada mak bapak dia yang dah setengah abad baru nak jumpa salji, lagi jakun :)


Udah macam tugu peringatan negara pulak snowman kitorang ni. Ni semua anak kengkawan kat sini yang datang bertandang nak tumpang bergambar ngan snowman kitorang ni. Hihi..glams jugak rupanya.


Ni kat taman dekat ngan rumah. Habis membeku tasik tu, tapi cuma itik tu je lah yang confident nak jalan atas tasik tu.


Budak2 tetap budak2, sejuk2 gedi macam tu pun boleh lagi aktif main2.


Neway, snow ni tak turun setiap hari pun sebab cuaca sekarang yang sangatlah tak menentu. Tapi walaupun cuma sehari dua, dapatlah jugak kitorang ni merasa nak pegang salji tu. 


Monday, February 6, 2012

Boxing Day


London oh London..Christmas oh Christmas..Boxing Day oh Boxing Day. Dah memang tertulis rezeki tahun ni dapat jugak merasa bersama-sama berlumba2 dengan warga Britain tak kira omputeh, melayu, cina, india, bangla dan segala jenis bangsa di merata pelusuk dunia yang datang membanjiri kota London semata-mata nak menghabiskan duit. 

Neway, aku pun tak pernah lah nak ambik pot pasal Boxing Day ni walaupun sejak datang ke sini memang ramai ler kengkawan yang suh simpan duit kalau nak shopping, gi masa Boxing Day. Rupa2nya, ini lah dia rupa Boxing Day tu. Boxing Day ni jugak dikenali sebagai Bank Holiday kat sini dan biasaynya di adakan sehari selepas Christmas. Kononnya, christmas day kan orang duk tukar2 hadiah, so Boxing Day ni kira all the shopping store ni lah pulak yang bagi hadiah (boxed), but of course ler tak boleh bagi free, mau pecah habis semua pintu kedai kena rempuh dek manusia kan. Tapi diorang bagi pada harga diskaun yang murah gila supaya semua orang dapat bagi hadiah pada orang2 yang tersayang. Ha..itu lah makna Boxing Day nya.


Bagi kita yang tak menyambut christmas ni, kira ni lah masanya nak bershopping sakan. So tahun ni sebab nak merasa kemeriahan Boxing Day ni, kitorang pun gi lah ke Oxford Street yang sememangnya menjadi tumpuan seramai2 manusia dari serata dunia. Sebenarnya kalau nak lagi murah, better gi shopping kat outlet tapi kemeriahan tu mungkin kurang dan barang2 pun terhad mengikut outlet tu je lah. Tapi kalau kat Oxford Street ni, cakap je lah nak jenama apa, semua ada.

So pengembaraan geng kitorang pun bermula seawal pukul pagi dan berakhir hingga semua kedai nak tutup yakni pukul  malam. Bayangkanlah berapa jam kitorang berjalan dengan tangan yang penuh dengan paper bag, sampai kena halau lah dek tokey kedai sebab kedai dah nak tutup pun kitorang sibuk lagi duk memilih..punyalah...(hee..bukanlahb kena halau betul2, tapi sampai tokey kedai kena bagitau yang kedai dia dah nak tutup...hee...)



Neway, memang tersangat meriahlah bershopping time2 ni dan time ni jugaklah boleh jumpa orang Malaysia kat merata ceruk kota London ni. Pergh...memang kayo2 orang Malaysia ni, shopping kat London tu...hihi....
Ini lah hasil dagangan hari ni, termasuk kengkawan punya ni..jangan terpedaya...but the good part is, walaupun dah berbondong2 beg di tangan dan walau dah di convert dengan matawang Malaysia, masih tak luak lagi rupanya duit di Bank..cewah....jadi, Selamat datang ke kota London ya uollsss...


Wednesday, February 1, 2012

Wordless Wednesday #10


Tuesday, January 10, 2012

Pasar kat UK

Salam,

Kali ni nak cerita pengalaman gi pasar kat London ni. Actually bukanlah pasar dalam erti kata pasar macam kat Malaysia, tapi kat sini memang terkenal dengan Sunday Market and Carboot Market. Dekat market2 ni ada macam2 barang yang diorang jual, ada jugak fishmonger yang jual ikan dan daging tapi tak lah macam kat tempat kita kan. Kat sini ikan2nya duk elok je dalam ais macam ikan salmon, seabas atau seabream. Masa memula datang memang kitorang tak makan ikan2 ni semua sebab nama pun dah lah tak pernah dengar, rupa lagi lah jauh sekali. Walaupun ikan2 tu dalam species yang sama ngan adik-beradik dia kat Malaysia, tapi rupanya tetap tidak ku kenali... 

The first market yang kitorang pergi ialah flea market kat Romford ni. Market ni di buka every Wednesday, Friday and Saturday. Kitorang jumpa market ni pun secara tak sengaja sebab nak pergi bank bukak akaun, tetiba nampak banyak pulak gerai2 kat tengah jalan depan bank tu.



Kat market ni ada banyak bunga segar, sayur2, buan-buahan yang segar2. Geram betul tengok bunga2 ngan sayur2 tu dan harga memang murah.



Ada jugak yang jual cupcake dan macam2 jenis makanan. Tapi of course ler bukan semua kitorang boleh makan melainkan roti je ...hmm...Itu pun kena tengok betul2, silap haribulan....


Ada gak yang jual kain baju, barang2 perhiasan rumah, toys dan macam2 lagi lah. Kebanyakan barang kat sini semuanya barang2 baru.


Ini pulak first carboot market yang kitorang pergi kat Dunton. Masa ni still duk menyewa kat hotel lagi, tapi gigih jugak nak merasa gi carboot market. Kitorang gi ngan Izu and her family. Izu ni lah first budak Malaysia yang aku jumpa masa University Induction. Itu je lah orang Melayu yang aku jumpa, yang lain semua omputeh takpun orang itam :)



Dunton Market ni besar, pendek kata kalau jalan dari pagi sampai tengahari tu pun belum tentu habis pusing lagi. Carboot kat sini bukak awal pagi and by 1 or 2 ptg, diorang semua dah bungkus especially masa nak dekat winter sebab cuaca yang sejuk melampau dan angin yang kuat giler.


Ni antara barang yang kitorang beli kat Dagenham Sunday Market. Meja kayu tu memang solid wood tapi diorang let go at £10 pound je. Kalau datang time diorang nak bungkus lagi dapat murah, silap2 ada yang boleh dapat free.

Memang meroyan gak lah kalau gi carboot market ni. Bagi orang kayo2, depa tak pandang ler market cam ni sebab depa kata kita duk beli sampah (ye lah sebab kebanyakannya barang terpakai). Tapi bagi yang tak berapa nak kayo macam kitorang ni dan bagi yang baru2 jejak kaki ke UK, memang sesuai ler beli barang kat sini. Setakat nak beli pinggan mangkuk, periuk belanga, kerusi meja untuk permulaan memang boleh sangat. Silap2 boleh dapat Royal Albert punya pinggan at a very good price. Kalau kat Malaysia pun orang simpan dalam lemari je, punyalah sayang nak pakai sebab mahal..ha..ko mampu??.







Ada banyak giler carboot market ni kat seluruh UK ni, ada yang mahal, ada yang murah. Tengok jenis barang yang diorang jual. Tapi bagi collector, tak kira apa barang sekali pun, kat sini ler tempat yang paling senang nak mengumpul barang selain beli kat eBay hihi...Kitorang pun tak lah selalu sangat ke carboot ni sebab selalu sangat terlambat, maklumlah dengan 3 henbeg tu, memang kelam kelibutlah pepagi. Lagipun sekarang ni tengah winter, so semua carboot biasanya tutup. Kita tunggu next summer pulak ek.

Saturday, January 7, 2012

Episod Kedua di London

Salam semua,

Wah, dah semakin menjauh dah blog ni dari tuannya nampaknya. Bukannya tuannya tak de masa nak update, malahan terlebih2 masanya semenjak jadi suri rumah cum student ni tapi penyakit M dah mula menyerang. Cuma rajin update FB je. Bab nak menulis panjang ni memang lah tersangat malas. Maklumlah, kepala baru nak adjust jadi student balik.

Neway, dah masuk 4 bulan kat London ni baru lah nak menghapdet cerita episod kedua kat sini. Okay, kalau episod pertama hari tu kitorang still tak dapat rumah lagi dan waktu tu kitorang dah kena keluar dari hotel sebab tak boleh nak extend lagi sebab kat area East London tengah ada event sukan besar2an, so semua hotel yang berdekatan ngan Universiti tu dah penuh. Nak cari tempat lain, kitorang pun baru sangat, so memang tak berani nak keluar jauh dari area University sebab tak familiar ngan jalan. Tapi bila dah lama kat sini baru sedar sebenarnya semua tempat ni dekat2 je.


Tengok lah bebudak ni kan, ceria je. Padahal mak bapak tengah serabut nak cari tempat tinggal, tapi diorang cukup seronok, hari2 dapat jalan2 naik kereta..boleh??? ni gambar kat Gallion Reach Retail Area, dekat betul ngan University aku dan ini lah Istana hinggap kitorang hampir setiap hari sebab, parking free :) and wifi free dari kedai...sian kan. Kat sini kitorang akan sibuk lah cari rumah untuk di sewa kat Internet.


Ini pulak kat pejabat salah sorang agen yang baik hati. Nama dia Kadrie, orang Turki. Dia tunjuk satu rumah kat kitorang hari tu. Memang dekat gan University aku tu tapi kena tunggu landlord punya green light dulu.


So, aku pun sign ler agreement ngan dia sebab dia nak ambik deposit £500. Banyak tu beb, buatnya dia tipu, tak putih mata kitorang. So En. Hubby pun sibuk2 lah ambik gambar, senang kalau jadi apa2 nanti. Tapi Kadrie ni ok, sangat family man.




Tapi, nampaknya nasib tak menyebelahi kitorang dan jugak si Kadrie ni sebab lepas 5 hari dia bagi tempoh pun still landlord tak bagi jawapan. Kitorang pun tak boleh nak tunggu lama2 se, deposit dia bagi balik (Pheww..) dan mulalah pencarian sekali lagi. So after 1 week, (in that time, kitorang sewa B&B kat Ilford), kitorang jumpa rumah ni secara kebetulan dan agent kitorang tu si Nihat Hussein ni pun jenis yang tak banyak kerenah, so everything went fast and well. Finally, kitorang tak payah nak berangkut berpindah-randah lagi sebab dah boleh masuk rumah..yay...


Ini ler rupa rumahnya. Sewa kat sini £1200 sebulan untuk rumah 3 bilik and 1 je bilik air ni (orang putih ni tak suka main air kut kat sini :)). Kalau convert, dalam RM6000 lah sebulan. Kalau kat Malaysia, area mana kitorang boleh duduk ngan sewa sebanyak tu ek. Nama bandar ni Dagenham kat Essex County, East London. Since letaknya kat London, memang ni je lah range harga yang kitorang dapat. Kalau nak lagi murah, kena duduk luar dari London, tak pun sewa flat 1 bilik.



Kat London ni harga rumah memang melampau, tapi barang lain memang murah, so, walaupun duit biasiswa tu hampir 3/4 guna untuk bayar duit rumah, tapi masih cukup untuk menampung kitorang sekeluarga sebab barang lain memang murah. Bayangkan kalau sekali pergi Tesco kat Malaysia, dengan 1 troli penuh tu mau RM300 - RM400. Itu pun kena repeat lagi. Tapi kat sini, penuh troli tu mungki dalam £50 (RM250) and ada pilihan untuk pergi kedai yang lebih murah macam 99p shop atau pound land (Kedai £1) dan boleh dapat barang jenama yang sama pada harga lebih murah.



Ini pandangan belakang rumah. So far, memang puas hati ngan rumah ni, yard dia besar dan bersih.


Siap ada pokok epal menanti, walaaupun bukan kitorang punya, jiran belakang rumah punya, tapi boleh lah tu.





Ini pulak ruang dapur yang dah di extend dek tuan rumah. So, aku dapat dapur yang cukup luas dan cantik untuk aku habiskan masa kat sini.



Ini ruang makan kitorang. memang muat2 je untuk kitorang satu family meja ni. Tapi yang paling aku suka bila makan pagi atau petang, boleh tengok pemandangan kat luar.





Ini pulak ruang tamu dan TV besau tu beli kat sini masa sale, memang murah...



Tangga naik ke ruang atas, tirus je tapi sebab berkarpet, so tak lah bahaya kat bebudak tu.


Besar ni je hall kat atas ni. Bukan hall pun, kira doorway je.





Ini ler bilik anak2 dara itew. Lagi satu Master Bedroom and satu lagi kitorang buat bilik study cum guest room.

Dan ini, salah satu ruang dapur dan jadi tempat menghapdet FB sambil tengok TV kat connecting window antara dapur ngan living room.

Alhamdulillah, lepas 4 bulan kat sini, tak de sebarang masalah yang kitorang hadapi samada dengan rumah atau pun jiran tetangga. Sekolah bebudak ni pun dekat giler dan boleh jalan kaki je. Klinik GP pun satu jalan ngan sekolah dan everything kira berdekatan. Lauk-pauk halal pun mudah sangat nak dapat kat sini sebab East London ni ramai orang Pakistan yang meniaga ayam, daging dan ikan2. So, bab makan, memang tak de masalah cuma ada satu dua jenis barang je lah yang susah nak dapat tapi tu semua tak jadi hal sangat.

Ok, next episod kita citerpasal jalan2 kat London pulak lah eh.