Sunday, November 7, 2010

Holiday Lunch Mesti Cuba

Resepi ketam yang sungguh lah mudah, tak letih nak masak dan sangat lah enak ;) Tak caya boleh cuba. Sumber reseopi dari kawanku Tina tapi dah ku modify ikut kesesuaian tekak ku hi..hi.

Ketam 3 Rasa

Bahan-bahannya:-

3 ekor ketam potong 4 (boleh mintak tukang jual tu potongkan kat pasar ye)
1 labu bawang besar (potong dadu)
2 biji bawang putih cincang
1/2 inci halia (agak2 sebesar ibu jari sendiri)
1/4 biji nenas (Kalau nak senang beli je nenas kiub dalam tin tu, guna sikit je, balance boleh buat air nenas)
Sos Cili (Ikut suka nak letak banyak mana)
6 -7 tangkai cili padi (Nak lagi pedas, letak banyak sikit)
2 biji cili merah (Ni pun ikut suka)
2 sudu besar sos tiram
garam dan gula secukup rasa

Cara memasak:

1. Memula goreng ketam tanpa minyak dalam kuali sampai agak kemerahan, angkat dan ketepikan;
2. Panaskan sedikit minyak dan tumis bawang besar, bawang putih dan halia tadi sampai naik bau;
3. Masukkan sos tiram, tumis dan masukkan pula sos cili dan terus tumis;
4. Boleh masukkan garam dan gula sekarang;
5. Masukkan cili merah,nenas dan cili padi;
6. Masukkan ketam tadi dan gaul sebati;
7. kalau nak berkuah sikit, boleh masukkan sikit air.
8. Dah sebati dan masak ketam tu, bolehlah angkat dan hidang.

Lauk ni, makan ngan nasi panas memang masyuk. Makan cam tu je pun masyuk jugak. Selamat mencuba.

2 tengah makan stoberri:

AyuArjuna BiGoshh said... [Reply to Comments]

wah boleh try ni...thanks ya for sharing...

deqlis said... [Reply to Comments]

wah ! sedapnyerrr

blog nie dah kena tag dgn deqlis

http://ellismelia.blogspot.com/2010/11/tagged-from-shahrul-my-minutes-survey.html

Post a Comment