Sunday, August 22, 2010

Lempeng Omputeh

Bulan posa ni memang pening pikir nak masak apa. Bukan apa, time dah lah limited tak campur ngan macam2 urusan kerja, rumah, anak2 n extra..extra..extra lagi. Satu lagi bab malas, masyaAllah memang tahap gaban tul. Pagi tadi sian lak tengok anak daraku yang sorang tu asyik minum susu je. Nak masak nasik, kena lak masak lauknya kan.  Bab nak masak lauk awal2 ni yang malas. Since nak buka lambat lagi ingat petang2 sikit le baru masak. Apa lagi supaya tak kebulur anak aku tu, masak lah lempeng omputeh ni (pancake le tew). Resepinya pun simple je. Kalau nak cuba boleh aje sebab resepi ni pun aku google je kat tenet.

Bahan :-

3 sudu besar butter dicairkan
1 biji telur
1 1/2 cawan tepung naik sendiri
1 sudu teh baking powder
1 sudu besar gula kastor
1 cawan susu segar atau bancuhan susu tepung pun boleh

Caranya :-

Campur semua bahan dalam 1 bekas dan gaul sebati guna ballon whisk je.
Biarkan jap selama 10 minit pastu dah boleh goreng dlm frying pan sampai masak.
Hidanglah dengan maple syrup ke or any jem ikut suka.

Selamat memasak.

0 tengah makan stoberri:

Post a Comment